2015. már 03.

A bürokrácia csapdája - tanu leszek

írta: Adrian81
A bürokrácia csapdája - tanu leszek

"tetszik tudni a magyar jogszabályok szerint ez bűncselekmény"

forum.JPG

 

A német szerint szimpla motorfelújítás. 

Adott egy történet. Az érintett általam vásárolt veterán busz, mely a klubélet része, előző tulajdonosai ismertek, segítőkészek. 

Itt jön egy csavar, miszerint az eredetvizsga állomás megállapította, hogy a motorszám át van ütve. Sőt, megállapították, hogy szándékosan.  ( - nem is értem - micsoda kozekvencia) A szám az eredeti ugyan, mint ahogyan az autó papírjain is látszódik,  - de ki van marva!!!   (két sikeres eredetvizsgával rendelkezik az autó)

Mire én mint középen álló szűz gyerek, jelzem, hogy van róla papírom, magyarázatom, nézzék meg.  

"Azt nem lehet jelenteni kell!!!"  snitt! három hét szünet. 

Közben próbálkozom, amúgy is kétségbeesett, lerázható fajta vagyok, telefonálgatok az eredetvizsga központba, kerületi kapitányságra, sikertelenül. Utóbbiból kihallatszott: 

"Rózsika mit képzelnek ezek a segédhivatalosok, hogy majd én keresgetem az ügyüket!!???" - hölgy vissza: "Uram nálunk ilyen ügy nincs, próbálja máshol ".... vonal bontva. 

Csupa véletlen, a következő héten Sztahanov  Máté, felhív a hivatalból, az ügy két hete a kapitányságon van - !bűnügy! ügyirat számot is ad. (bár Dóra kolléganője előző héten ellenőrizte a feljelentéseket, nem volt köztük, mind1)

Kapitányságot hívom, ügyiratszámom van, ügyintézőt is tudom, siker!  Tibor első kérdése: "Magát idéztem be?"

- Engem ugyan nem, de azért elmondom miért hívom. Kiderült Zalaegerszegre átdobta az ügyet. Elmondtam neki, a tartózkodásom már nem Zalaegerszeg. - Ő azt nem tudta - Akkor csak magamban ki a ...aszom tudja, ha te sem. 

Be fog idézni tanunak.  - Engem mint jóhiszemű vevőt?? Persze, ez bűncselekmény.

Jó fej volt, meghallgatja a sztorit: 

- 91 ben német szakműhely felújította a motort, (hogy ne kelljen várni egy előző autó motorját kaptam, az én autóm motorját a soronkövetkező fogja kapni) - mert gondolom én náluk nem illik a motorgenerál idejére az emelőn tartani az autót. Számlám, munkalapom van, eredeti motor számának visszaütéséről is, melyet csillaggal jelöltek.

(a vizsgaállomás szerint a hivatalos jel a nyuszi) VW biztos olyan vicces, hogy nyuszikat nyomdázik motorokra, mind1.

Kis magyarázat: Németeknél az autót az alvázszám igazolja, a motor egy cserélhető alketrész, különben is, vagyonszerzés nem történt, vám, áfa stb. nem kiszabható. 

Csavar: Tibor a rend őre ismeri a sztorit: "Tudja hágy ilyen van.??? De a Magyar jogrendszer szerint ez bűncselekmény!!!"   - akkor nyomozzatok keményen barátom, nem segítek :-)

Saját konzekvencia: Sajnálom azokat az embereket, akik tudják, hogy amit csinálnak, egyébként szart sem ér és teljesen felesleges. De legalább lesz egy megoldott ügye a statisztikának. Hónapokig tologatják, vizsgálódnak. Hamarosan jön hozzánk egy igazszágügyi műszaki szakértő is - megvizsgálni az autót.

Nekem pénzben nem kerül, gondja se lesz belőle senkinek, de gondoltam megosztom, mielőtt titkosítják 30 évre.

  

 

 

 

 

Szólj hozzá